Tubflugor för laxfiske – I denna guiden beskriver jag hur du fiskar med en tubfluga och dess fördelar och nackdelar. Är du istället intresserad av att köpa tubflugor? Vänligen besök vår sida för tubflugor.
En tubfluga är en fluga bunden på en vanlig tub, antingen i plast som är mjukt och flexibelt eller i någon typ av metall (t.ex. mässing) som tillför tyngd och hållbarhet. För att fiska med en tubfluga behöver man lösa krokar som man binder fast efter flugan. Det finns speciella typer krokar som är anpassade till tubflugor och då oftast är lite kortare i skaftet och en smal ögla. Utöver krok och tubflugan så kan man också använda sig utav en fixerings-tub eller annan typ av tub som man placerar mellan tubflugan och kroken för att skydda knuten och tafsen.
När man fiskar med en tubfluga så är chansen minimal att fisken skulle kunna använda flugan som en hävstång och därmed lossna eftersom flugan gärna placerar sig högre upp på tafsen och endast kroken sitter i fiskens mun vilket också innebär att en tubfluga slits mindre.
Table of Contents
- Hur fiskar man med en tubfluga?
- Köpa tubflugor
- Tuber för fiske
- Krokar
- Fixeringstuber, krokhållare, swing-tubes, krokslang
- Förvaring
- Våra mest populära laxflugor
Hur fiskar man med en tubfluga?
Först trär man tubflugan igenom tafsen, därefter kan man trä på en fixerings-tub (fixerad krok) eller swing-tube (lös krok) men detta är så klart inte nödvändigt utan fungerar bara som ett extra skydd. Till slut så knyter man fast kroken i tafsen.
Man kan fiska tubflugor med både löst hängande krok eller fixerad krok och det finns många olika åsikter om vilket som är bäst. Anledningen till att använda en fixerings-tub eller swing-tube är att dels att skydda knuten och tafsen och även kunna placera kroken på ett fast ställe som kanske minskar trassel i flugan. Oftast är ju dock strömmen så pass stark att den placerar flugan och kroken tätt intill varandra.
Några fördelar med en tubfluga är ju som du säkert gissat att man kan byta krok när man känner att den gamla börjar bli slö eller har blivit böjd. På så vis kan du fiska med din tubfluga ända tills den går i sönder eller sätts i botten. En tubfluga ’simmar’ faktiskt lite annorlunda i vattnet också eftersom tyngden är lika delad på hela flugan så ’simmar’ flugan i ett mer horisontellt plan än en krokfluga som kanske har en lätt lutning uppåt.
Köpa tubflugor
Vi erbjuder tubflugor i den bästa kvaliteten du kan hitta. Vi har tubflugor för både lax och havsöring. Moderna hårvingar och speyflugor. Våra tubflugor håller mycket högre kvalitet än de du vanligtvis hittar i en fiskebutik. Inte bara i bindutförandet utan även materialet.
Tuber för fiske
Det finns två olika typer av tuber, plast eller metall. Båda typer har oftast en mindre tub inuti som har en mindre diameter och är tänkt att stabilisera tafsen som flugan är bunden på. Tuber kan ha olika längd, ofta vill man ha en längd som placerar kroken mitt i flugan eftersom laxen attackerar från sidan. Det finns så klart fördelar och nackdelar med båda dessa typer.
Jag binder alla mina tubflugor med metalltub gjord av mässing i färgen guld med undantaget för speyflugorna som binds på plasttub eller TTT som tillval .
Plasttuber
Plasttuber är flexibla, tuben kan böjas och formas mer än en metalltub samtidigt som du kan kapa tuben i en exakt längd. Plasttuber finns i många olika typer av färger och även glitter. Samtidigt så väger en plasttub väldigt lite jämfört med en metalltub vilket kan vara en fördel beroende på hur man vill fiska.
Inuti plasttuben så brukar man använda en tub av mindre diameter för att styra och skydda tafsen. Man kan även använda plasttuben som en sorts fixerings-tub om tuben är tillräckligt flexibel och/eller man använder tubkrokar med smalt öga.
Fördelar plasttub
- Flexibel
- Finns i väldigt många olika färger
- Väger nästan ingenting
- Kan användas som fixerings-tub
- Billigt
Metalltuber
Metalltuber har en stabilitet som inte går att jämföras med plasttuber, metall är ju som bekant väldigt hårt och är svårt att göra skador på. Man kan köpa metalltuber i alla möjliga material men dom två vanligaste är mässing och tungsten. Inuti metalltuben använder man en plasttub som skyddar och styr tafsen. Mässing är billigt och har en bra vikt för tubflugor, varierar man även längden så kan man få mer eller mindre vikt.
Tungsten är en metall med väldigt hög densitet vilket gör den tyngre än de flesta vanliga metaller – en sådan tub kan vara bra när man vill få ner flugan snabbt så den börjar fiska. Metalltuber kan även färgas precis som plasttuber men har nackdelen att färgen tappas då flugan slits. Men metalltuber kan ju faktiskt visa metallfärger och blänka vilket brukar vara effektivt på fiskar. En nackdel är att metalltuber är betydligt dyrare än plasttuber.
Dom vanligaste färgerna på metalltuber är därför guld, koppar och silver. Metalltuber kan även tillverkas i olika former t.ex. konisk, till form av en flaska (bottle tube) eller med annorlunda diameter eller spår på vissa delar utav tuben. En av dessa annorlunda tuber som blivit populär på senaste är TTT från frödin flies.
TTT är en speciell metalltub vars fulla namn är Tungsten Turbo Tube och säljes endast av frödin flies. Denna metalltub är som namnet säger gjord i tungsten och har till skillnad från vanliga tuber en annorlunda form som skall enligt upphovsmannen ge stöd för vinge och hackel så att dessa inte kollapsar i strömmen. Mängden metall är också ganska stor vilket innebär att TTT är väldigt tunga och sjunker snabbt.
Fördelar metalltub
- Stabil och slitstark
- Vikten kan varieras väldigt mycket
- Metallfärger
- Olika former
Krokar
Det finns tre olika typer av krokar som man använder till laxfiske. Enkelkrok, dubbelkrok och trekrok. Alla har sina för och nackdelar. Det finns även krokar som är speciellt gjorda för att fiskas efter en tubfluga. Dessa krokar har ett mindre skaft och en smal ögla så att öglan kan träs in i en plasttub eller fixerings-tub.
Enkelkrok
Enkelkrok är så klart lättast av de tre och kan då med fördel användas när man vill minska vikten på flugan, t.ex. när man fiskar med lägre klassade spön som inte orkar slänga iväg en tung fluga. Enkelkrokar brukar också vara förhållandevis billiga av de tre och vissa påstår att dom krokar säkrare tack vare att kroken kan gå igenom på ett helt annat sätt. Definitivt är i alla fall att enkelkrok är skonsammast av dom tre.
Dubbelkrok
Dubbelkrok är dom dyraste av alla typer av krokar eftersom dom är svårare att tillverka samtidigt som efterfrågan är låg. En fördel som jag hört många nämna är att en dubbelkrok ska balansera flugan på ett bra sätt.
Trekrok
Trekrok har tre spetsar och krokar därför det mesta i sin väg. Huruvida kroken sitter bättre eller sämre än dom andra två är svårt att säga, klart är iaf att du har större chans att kroka i en fisk med trekroken. Trekroken är nästan standard för tubflugor nuförtiden, efterfrågan är stor och därför kan dom till och med vara billigare än enkelkrokar i vissa fall.
Ett tips för trekrok och dubbelkrok är att man kan lägga till en huggpunkt på sin krok genom att lägga lite uv-lim mellan skaften på spetsarna. På så vis kan du experimentera med olika färger utan att byta fluga. Det är också många som påstår att denna klumpen uv-lim förhindrar hår från din fluga att fastna mellan skaften på kroken.
Storlek
Storlek på dom olika krokarna varierar väldigt mycket mellan tillverkare och modell därför rekommenderar jag att man tittar på längden innan man köper. En längd på ca 12-16mm är lagom. Dom flesta krokar i storlek #6-#10 fungerar därför bra till det laxfiske vi bedriver i Skandinavien. Några populära tillverkare och modeller för laxfiske följer nedan där mina absoluta favoriter kommer från Owner Hooks.
- Owner STD-36BC
- Dubbelkrok, supervass, gjord för tuber men svår att få tag i
- Owner STN-36BC
- Trekrok, supervass, gjord för tuber
- Owner STN-46BC
- Trekrok, supervass och extra stark, gjord för tuber
- VMC 9632
- Trekrok, billig men väldigt prisvärd
- Owner 5106-31
- Enkelkrok, supervass
- TMC 784
- Enkelkrok
Fixeringstuber, krokhållare, swing-tubes, krokslang
Kärt barn har många namn och som i allt annat så finns det många olika varianter att välja mellan men i stora drag så finns det två olika typer. Fixeringstub vars funktion är att fixera kroken på ett fast ställe bakom tubflugan och swing-tube vars funktion är att endast skydda knuten och tafsen bakom flugan.
Att använda en fixerings-tub är så klart helt frivilligt och jag tror inte flugan fiskar bättre eller sämre med hjälp av en fixerings-tub. Jag kan dock se fördelen med att skydda knuten och tafsen. Det vanligaste är att köpa en bit ’krokslang’ och klippa denna i önskad längd som sedan placeras mellan tubfluga och krok. Men det finns numera även färdiggjorda fixerings-tuber och swing-tubes som är gjorda för att användas på detta viset. Dom har rätt form och är olika hårda.
Förvaring
Att förvara sina tubflugor är inte lätt. Det finns många olika typer av alternativ och kanske något som är svårt att veta om man är nybörjare. Man vill ju gärna att sina fina tubflugor skall behålla formen så länge som möjligt även om det knappast nämnvärt påverkar hur flugan sedan beter sig i vatten. Jag brukar säga att en fin fluga ges stort förtroende av fiskaren vilket resulterar i mer fisk. Det finns alltså följande alternativ för förvaring.
Fly wallet
Kanske det enklaste och smidigaste alternativet. Se exempelvis fly wallet från frödin flies. Kort och gott några plastfickor där du kan förvara dina flugor. Det går snabbt och tar liten plats och vikt. Nackdelen är ju tyvärr att flugorna trycks ihopa speciellt speyflugor och hårvingar som fått bada. Dina flugor kommer helt enkelt att tappa formen efter lite användande. Men det finns även riktigt fina fly wallets på marknaden i exklusiva material som t.ex. fårskinn och även de med metallpinnar för att bevara formen på flugan.
Sortimentlåda
Billigt alternativ men inte så smidig att bära omkring, oftast får dessa lådor inte plats i fickan men det finns tillräckligt med plats för dina flugor så att dom håller formen. Man får dock se upp för att inte råka klämma sina flugor när man stänger lådan och det kan vara riktigt svårt när det blåser. Är man lite kreativ så kan man dock köpa en sortimentlåda och en massa sugrör av modell större som man kan peta in sina flugor i och förvara i lådan.
Flugask
Det finns även flugaskar som är gjorda för tubflugor, dels små askar med fack (lätt att klämma flugan) men även lite större flugaskar med metallpinnar där du kan sätta dina flugor. Det sistnämnda alternativet är helt klart det bästa om du vill bevara formen på dina flugor nackdelen är att det inte får plats med så många flugor i dessa askar. Men hur många flugor använder du egentligen?
Våra mest populära laxflugor
Tack för visat intresse och lämna gärna en kommentar eller gilla artikeln om du tyckte den var till nytta och för att hjälpa mig fortsätta skriva artiklar om flugbindning.
En balanserad och väl formulerad redogörelse över detta med att bruka tubflugor i sitt fiske. Som guide kan jag rekommendera denna text och passa på att flagga för att använda tub även vid kustfiske. MVH L-O K