Publicerad den

Bindbeskrivning Laxfluga på Tub – Thunder and Lightning Spey

thunder and lightning spey laxflugor
Thunder And Lightning Spey

Thunder And Lightning Spey är en spey-version av den omåttligt populära T&L-flugan. Speyflugor binder jag med hackel från gråhäger och målet är en så genomskinligt som möjligt fluga. Därför kan det vara all idé att inte använda speciellt mycket tub och vara väldigt sparsam med antal varv av hackel man lindar på. Speyflugor är populära både för lax och havsöring och jag har sett dom fungera nästan överallt.

Material Thunder and Lightning Spey

Bindbeskrivning Thunder and Lightning Spey

1. Tub: Börja med att kapa en mindre mängd tub, maximalt 1 cm inklusive innertub och sammanfoga tuberna på valfritt sätt. Jag brukar sedan linda några varv flurocerande tråd som butt med t.ex. semperfli fluoro brite.

2. Dubbing: Dubba sedan en liten boll mellan butten och slutet på den stora tuben så att allt återstående av den stora tuben täcks. Borsta ut dubbingen.

3. Häger: Många anser att flugan håller bättre om man binder in hackel på den tjocka tuben men det har jag aldrig funnit vara sant – det håller precis lika bra om man bara använder en kort bit på den lilla tuben. Fäst nu den första hägerfjädern precis där den lilla tuben börjar. Fäst fjädern med toppen först och vik sedan tillbaka fjädern och dubblera med tråden så att den sitter stenhårt. Linda ungefär 1 varv med fjädern och fäst med tråden, använd superlim för att förstärka fästet. Gör sedan samma procedur med den andra hägerfjädern och tänk på att vara sparsam med fjädern, här räcker 1 varv också som ni kommer att se.

4. Pärlhöna: Nu fäster vi pärlhönan på samma vis som hägerfjädrarna men tänk på att vara mycket sparsam med både antal varv och hur mycket tråd du snurrar in. Maximalt 3 varv tråd räcker mer än väl speciellt om man samtidigt använder superlim för att förstärka. När fjädern är fäst så brukar jag knäcka denna bakåt med hjälp av en sax eller annat tillhygge. Om du inte vet hur man gör detta så läs här. Linda sedan in fjädern med ett eller två varv beroende på hur du vill att det ska se ut. När du fäster sista biten av fjädern så se till att du har så lite tråd som möjligt och att du binder tråden ovan på din föregående tråd. Detta för att kunna sätta på en väldigt liten kon i slutet.

5. Djungeltupp: Plocka ur två fjädrar från djungeltupp, en som är böjd åt vänster och den andra åt höger. Bind in den som är böjd åt vänster på din sida. Det kan ibland vara svårt att få djungeltupp att lägga sig rätt. Oftast är det lättare att binda in där fjädern har flera fibrer så att så mycket material som möjligt har kontakt med tråd och tub. På så vis hindrar du fjädern att vända/vrida på sig. Åter igen, var sparsam med mängden tråd och lägg tråden ovanpå din tidigare tråd, inte bredvid.

8. Micro turbo: Om du behöver ”städa upp” överblivna fibrer och tråd så gör detta innan du trycker in konen. Annars lägg lite superlim på den lilla tuben och tryck in konen så långt in du kan. Klipp sedan av den lilla tuben ca 1-2mm från konen. Håll flugan lodrätt och smält tuben med en tändare för att fästa konen.

Tack för visat intresse och tveka in med att höra av dig om du har några frågor!