Publicerad den

Bindbeskrivning Laxfluga på Tub – Thunder and Lightning

två laxfugor i mönster 'thunder & lightning' på tub med hårvinge i färgerna orange, blå, brunt och svart

Thunder And Lightning är en fluga som har lika många variationer som flugbindare. Originalet bands med brunt, burnt orange, blått och gult på en vanlig krok med fjäder som vinge. Min version skulle nog inte upphovsmannen känna igen som en thunder and lightning men är mer i linje på hur flugan binds i moderna tider. Denna fluga är nog mest uppskattade och jag skulle tippa att den fungerar i alla vatten. Denna fluga binder jag på 13mm us-tub i guld med innertub från Fly Department (hård).

Material Thunder and Lightning

Thunder and lightning laxflugor
  • us-tube 13mm mässing i guld
  • dubbing: Loop T&L
  • vinge: orange räv, fiery brown temple dog, svart temple dog
  • flash: sss angel hair
  • hackel: orange soft hackle från höna samt blå pärlhöna
  • ögon: djungeltupp

Bindbeskrivning Thunder and Lightning

1. Dubbing: Börja med att skapa en taperad bit dubbing, lämna en kort bit ca 2-3mm längst fram. Jag lämnar också en liten bit längst bak som kan användas för att trä på en krokhållare. Borsta sedan ut dubbingen med t.ex. en bit kardborre. Till thunder and lightning använder jag en superfin dubbing från Loop som heter just ’thunder and lightning’.

2. Första vingen: Skapa en taperad vinge med hjälp av fingrarna och bind fast denna i den korta biten som lämnades längst fram. Till den första vingen använder jag en kort bit rävhår. Vill du veta hur jag taperar en vinge för laxflugor, klicka på länken.

3. Andra vingen: Gör precis likadant som i steg 2 fast denna gången lämna lite mer volym i vingen (på höjden) samt några mm längre hår. Bind in vingen på exakt samma ställe som den första, försök placera tråden ovanpå den första tråden så att du använder så lite utrymme som möjligt för att binda in. Det skall redan nu se ut som en vinge med form av en vattendroppe. Till den andra vingen använder jag också orange rävhår, denna gången med lite mer längd.

4. Tredje vingen: Samma procedur som på den andra vingen, fast denna vingen skall vara ytterligare några millimeter lång. Här binder jag gärna in en brunröd tempelhund men det går naturligtvis precis lika bra med en fin bit räv. Det viktiga är inte var håret kommer ifrån utan att det är mycket bra kvalitet. Det går också bra att hoppa över detta steg om man t.ex. binder in en brun vinge i steg 2.

5. Hackel: När den tredje vingen är klar så tar du fram en skarp kniv och skär av allt det överflödiga håret i vingen längst fram. Om du gjort rätt i föregående steg med att binda tråden ovanpå befintlig tråd så bör du ha ett litet utrymme av us-tub längst fram som tåler knivbladet. Annars kan det vara lätt att skära av befintlig tråd. Bind sedan in ett mjukt hackel med spetsen först, jag brukar även dubblera (böj tillbaka spetsen och bind in en gång till) hacklet så att det inte lika lätt går av. Lägg nu en bit superlim ovanpå tråden som fäster vingarna och i spetsen på ditt nyinbundna hackel. För att torka limmet brukar jag använda mig av en bit skräp såsom delar av ett hackel eller en bit papper och sedan helt enkelt dra detta över limmet. På så vis slipper du få lim i ditt hackel. När limmet är torkat så snurra in ditt hackel och fäst. Denna fluga har även ett blått pärlhöna-hackel och detta binds nu in och fästes på samma vis.

6. Fjärde vingen: Nu binder jag in den sista vingen som jag använder svart till. Gör samma sak som förut fast denna vingen skall vara längst. Det är också nu som du måste se till att den sista vingen formar en fin tapering på vingen, tänk åter igen på formen av en vattendroppe. Arbeta med vingen tills du får den form du önskar, ibland kan det krävas ytterligare en vinge fast denna gången väldigt kort ungefär som vinge 2. Använd en kam för att kamma vingen så att håret blandar sig och får en fin form. Arbeta med vingen tills du är nöjd.

7. Djungeltupp: Plocka ur två fjädrar från djungeltupp, en som är böjd åt vänster och den andra åt höger. Bind in den som är böjd åt vänster på din sida. Det kan ibland vara svårt att få djungeltupp att lägga sig rätt. Oftast att binda in där fjädern har flera fibrer så mycket material som möjligt har kontakt med tråd och tub. På så vis hindrar du fjädern att vänta på sig.

8. Avslut: Snurra ett fint huvud med tråden och täck med superlim, låt det sedan torka på vanligt vis (ca 10 min). När huvudet är torrt använder du en skarp kniv och skär av där du vill att huvudet skall vara. Använd sedan ett lack för att lacka huvudet, gärna flera gånger.

Tack för visat intresse och tveka in med att höra av dig om du har några frågor!