Flugbindningsmaterial till laxflugor som nybörjare är ingen lätt uppgift. Det finns en uppsjö av flugbindningsmaterial i varierande kvalitet. I denna guide (del 2 av 2) berättar jag vilka flugbindningsmaterial som jag använder och vilka alternativ som finns. Det finns även en föregående del 1 av denna serie om flugbindning som handlar om flugbindningsverktyg.
Table of Contents
Hackel
Hackel är en given komponent i de flesta laxflugor om inte alla. Hacklets syfte är att skapa en tapering på flugan som många gånger också skapar en illusion av en transparent fluga. Samtidigt så har hackel en förmåga att röra sig antingen med hjälp av ström eller med hjälp av fiskarens hemtagning. Hacklets egenskaper varierar beroende på vart hacklet kommer ifrån. Hackel kan vara mjukt, styvt, spetsigt, trubbigt, långt, kort och en massa fler egenskaper. I laxflugbindning brukar man använda en viss typ av hackel längst fram på flugan och en annan typ som kropp.
Softhackle
Softhackle är precis som det låter ett mjukt hackel. Oftast använder man detta flugbindningsmaterial längst fram på flugan för att skapa rörelse och hjälpa till att bygga upp huvudet/taperingen på flugan. Det finns väldigt många softhackle att välja på från olika typer av djur, t.ex. höna, tupp och struts. Dessvärre är det inte så lätt att hitta ett bra hackel till laxflugor eftersom t.ex. olika hönor och tuppar har olika egenskaper på fjädrarna. Under min tid som flugbindare har jag provat väldigt många olika innan jag kom fram till vilka som fungerar bäst till just mina flugor och dessa är;
- Keough Giant Softhackle Patch (Micke Lindström Patch) – Klar favorit, väldigt bra fjädrar och dessutom stora fjädrar. På senare tid har dom tyvärr fått mindre fjädrar vilket gör att man får leta lite innan man hittar en bra patch.
- Whiting Coq de Leon Softhackle – Riktigt stora fjädrar i jämn kvalitet. Kanske lite korta i vissa fall men Whiting Farms är ett av dom mest respekterade märken inom hackel för flugbindning och dessa djur föds faktiskt upp just för flugbindning.
- Whiting Soft Hackle with Chickabou (American Soft Hackle) – Riktigt fint men svårt att få tag i dessutom brukar man få färga dessa själv om man hittar.
Det viktiga med soft hackle tycker jag är att det kommer från en höna och inte tupp då tuppens fjädrar tenderar att spreta på ett mindre estetiskt sätt. Det skall även tilläggas att soft hackle är förhållandevis dyrt. Räkna med att betala mellan 300-450:- för en patch.
Kroppshackel
Kroppshackel skall helst vara ganska styvt dels för att orka bära upp vingen men även för att inte kollapsa kring flugan. Därför skall man gärna använda ett hackel som kommer från en tuppnacke eller sadel. En bra egenskaper för dessa hackel är att dom är tillräckligt långa för att kunna täcka hela den kroppen man ska hackla vilket inte alltid är fallet när man köper en nacke. En riktigt bra nacke för kroppshackel är Whiting Coq de Leon Rooster (tupp). Dessa brukar ha fjädrar i många olika storlekar och längder. Det finns även en uppsjö av kinesiska tuppar som är betydligt mindre men också betydligt billigare. Ett tips är att leta efter en sadel (inte nacke) för dessa mindre tuppar. En sadel innehåller oftast längre fjädrar i jämn storlek, perfekt för kroppshackel.
Speyhackel
Den tredje typen av hackel är så kallat speyhackel som kommer från flugor som brukade fiskas i floden spey i Skottland. Dessa flugors utmärkande drag är hackel med väldigt långa fibrer som används både som fronthackel och kroppshackel beroende på vilken typ av fluga man binder. Dessa fibrer i hacklet är så pass långa att det går inte att hitta på en vanlig tupp. Istället använder man hackel från t.ex. häger, fasan eller en speciell tupp som bara finns hos Whiting med mycket långa fibrer som kallas Rooster Spey Hackle.
Till laxflugor är det vanligast med häger eller fasan medan Whiting spey hackle är välkänt i mönster för havsöring som t.ex. pattegrisen.
Till alla mina speyflugor använder jag hackel från gråhägern som har en bra tjocklek på fibrerna samtidigt som det är spänstigt och kan på så vis skapa fina rörelser i vattnet. Både fasan och whiting spey är mjukare hackel som gärna lägger sig när det blir blött vilket ger det andra egenskaper.
Hår
Hår är ett givet flugbindningsmaterial för laxflugor. Det finns många olika typer av hår och många olika typer av åsikter för vad som är bäst. Hårets funktion är väl ändå att röra sig i vattnet på ett sätt som lockar till hugg. Mjukare hår har väldigt lätt att röra sig men lägger sig kanske platt i starka strömmar medan hårdare hår inte lägger sig lika lätt. Mjukare hår har väl lättare att simulera en betesfisk, igel eller något som rör sig mycket i vattnet medan hårdare hår förmodligen simulerar ett kräftdjur bättre. Oavsett tror jag att båda typer kan vara effektiva i olika situationer. Nedan redogör jag för dom vanligaste typerna av hår för laxflugor.
Räv
Rävhår är mestadels mjukt fastän sämre kvalitet brukar vara hårdare. Rävhår kan köpas i nästan alla fiskebutiker och är därmed lättillgänglig. Jag vill dock påstå att det mesta som säljs i butiker är av sämre kvalitet. Sämre kvalitet räv brukar som sagt vara hårdare men även väldigt spretigt vilket gör det svårt att forma en fin vinge. Man kan dock tillföra lite trix på egen hand som att tvätta håret med balsam, kamma håret ordentligt och även använda en plattång på topparna.
Många hade nog blivit förvånade över vilken skillnad en sådan behandling kan göra. Vill man inte göra detta själv så kan man istället köpa hår av högre kvalitet som också är behandlat. Två aktörer på den svenska marknaden som tillhandahåller sådant hår är Gothia Fly Fishing och Tellis Flugfiske. Vill man ha en mer estetisk fluga så kan jag varmt rekommendera flugbindningsmaterial dessa två.
Det finns även olika typer av räv, där dom två vanligaste är arctic fox och silver fox. Arctic fox är helt vitt (ibland svarta toppar) och är normalt sätt kortare än silver fox som är grått i botten. Längder på räv varierar mellan ca 4-10cm och nästan all räv kommer från svansen. Kroppshår går också att köpa men är betydligt kortare och mjukare.
Tempelhund
Tempelhund är ett mycket mjukt hår som rör sig fantastiskt i vatten. I Sverige är det förbjudet att importera hund i början på 2000-talet vilket gör att det är ett mycket svårt flugbindningsmaterial att köpa. Det säljs således inte i vanliga fiskebutiker men eftersom det tidigare varit lagligt så finns det fortfarande att hitta ibland. Tempelhund är ett väldigt fint hår som oftast även har en naturlig tapering vilket gör att det lämpar sig väldigt bra till övervinge på laxflugor. Många anser att detta är det bästa flugbindningsmaterialet för övervinge dessutom är tempelhundens hår generellt ett ganska långt.
Isbjörn
Isbjörn är ett lite styvare flugbindningsmaterial än både räv och tempelhund. Det har en otrolig lyster vilket både reflekterar och släpper igenom ljus beroende på vinkel. Denna egenskap anser många vara en riktig laxmagnet och vissa anser också att behovet för flash i vingen minskar pga dessa egenskaper.
Isbjörn är lagligt att sälja i Sverige (med korrekt dokument) och kan därför köpas i många välsorterade fiskebutiker men som med alla andra hår är det inte alltid kvaliteten är i topp så titta gärna på biten innan du köper. Många använder isbjörn som undervinge på sin laxfluga för att stötta upp den mjuka övervingen så att den inte kollapsar. Isbjörnens päls är heller inte speciellt lång vilket gör att den främst lämpar sig som undervinge.
Bucktail
Bucktail är ett flugbindningsmaterial som främst användes istället för hår längre bak i tiden men som fortfarande har en hel del användningsområde idag. Det finns många som fortfarande använder det istället för hår men det finns även mönster som bygger på bucktail som t.ex. cascade, sunray shadow med flera. Bucktail är ett ganska styvt flugbindningsmaterial som inte rör sig på samma sätt som t.ex. rävhår men det finns helt klart användningsområden. I flugan sunray shadow brukar man använda bucktail för att stötta upp vingen. En återförsäljare av bra bucktail är norrlandslaxen.
Flash
Flash används för att skapa lite lyster och reflektioner i flugan. Vissa anser att det är nödvändigt medan andra tycker man skall använda det sparsamt eller inte alls. Det finns hur många olika flashtyper som helst i olika tjocklekar och med olika egenskaper. När jag binder laxflugor använder jag mig främst av angel hair som är den typ av flash som är tunnast detta eftersom jag märkt att det rör sig på ett väldigt fint sätt i samband med håret. Grövre flash kan säkert ha en bra plats i lite större flugor.
Syntetiskt flugbindningsmaterial
- Angel Hair – Väldigt tunt och rör sig fint i samband med ditt hår
- Krinkle Flash – En typ av flash med små vågor i materialet som gör att ljuset reflekteras olika
- Mirror Flash – En flash med mycket reflektioner
- Flash – Den vanliga typen av flash, är lite tjockare än angel hair och kanske lämpar sig bäst för större flugor
- Krystal Flash – En väldigt vacker flash som är ganska styv och består av många punkter som reflekterar ljus
Jag använder mig till mestadels av Frödin Flies Angel Hair.
Påfågelherl
Påfågelherl är en naturlig typ av flash, mycket styvare än syntetiskt flugbindningsmaterial men med en naturlig typ av reflektion som är väldigt vacker. Dessutom kan formen på dessa herl vara otroligt estetiskt på vingen i en fluga. Påfågelherl har använts långt bak i tiden på många olika typer av flugor och påminner nog mest om skimret på en skalbagge. Man kan även färga eller köpa färgad påfågel som nästan är ännu finare.
Ögon / Djungeltupp
Det kan vara ganska dekorativt med ögon på en fluga även om fisken förmodligen inte bryr sig. Fjäder från djungeltuppen är den bästa naturliga imitationen samtidigt som den är riktigt vacker. Numera finns det fler alternativ än någonsin både i form av realistiska ögon men även syntetiskt flugbindingsmaterial som efterliknar djungeltupp.
Djungeltupp är tyvärr utrotningshotade vilket gör att det krävs ett CITES intyg för att importera dessa utanför EU. Detta CITES-intyg kostar oftast mer än själva nacken och tillsammans kostar dessa mer än vad dom flesta flugbindare vill betala. Därför är det hög tid att börja använda sig av syntetiskt flugbindingsmaterial. Numera finns det väldigt många alternativ att använda.
En leverantör som skapat väldigt fina syntetiska alternativ är Pro Sportfisher, de har dessutom skapat ögon som inte efterliknar djungeltupp vilket kan vara ett modernt alternativ.
Dubbing
Dubbing används för att bygga upp en kropp på flugan, vissa använder dessutom dubbing som ett litet stöd för vingen genom att dubba en liten boll längst fram. När det gäller laxflugor kan det vara en bra idé att ha en dubbing med lite längre fibrer så att den går att borsta ut och på så vis ge ett transparent intryck. De flesta dubbingmaterial för laxflugor är syntetiskt flugbindingsmaterial eftersom man gärna vill ha längre fibrer, transparens och reflektioner. Det finns verkligen många leverantörer att välja mellan men mina favoriter för laxflugor är;
- Frödin SSS Dubbing – Riktigt fina blandningar av färger i perfekt längd
- Loop Dubbing – Kompletterar SSS Dubbing med det som saknas, gillar speciellt T&L dubbingen
- Gothia Fly Fishing Salmo Dubbing – Många unika riktigt fina färger
Tuber & Krokar
Det finns som sagt två olika sätt att binda laxflugor, antingen på tub eller på krok. Tuber har blivit allt mer populärt på senare år speciellt i Skandinavien och dessa flugor med hårvinge brukar då kallas scandi-style. Fördelarna med att binda på tub är många och vill du läsa om dessa kan du läsa vår artikel ”Tubflugor för Lax och Havsöring – Den Kompletta Guiden 2020”. Det finns så klart även stora användningsområde för krokflugor speciellt om man vill ha en mindre fluga.
Om man vill göra det enkelt för sig så rekommenderar jag att man håller sig till ett och samma märke för både tuber och koner. Då vet man att dessa passar ihopa. Men en enkel lösning är helt klart us-tuber.
US-Tube
US-Tube är den vanligaste typen av tuber idag och finns från många olika tillverkare. US-Tuber är gjorda av metall, antingen tungsten, koppar eller mässing vars egenskaper skiljer sig i naturlig färg och vikt. US-Tuber finns även i olika förbestämda längder där 10mm brukar vara den vanligaste typen. Förutom us-tuber behöver man även köpa innerslangar vars mått skall vara 1.8mm.
Frödin FITS
Frödin Flies har sin egen typ av tub som dom kallar FITS (plast). Denna är av lite mjukare karaktär för att kunna stå emot kyla och andra omständigheter som kan spräcka tuben. Personligen tycker jag att det är en ganska svår tub att hantera jämfört med us-tube så om man är nybörjare kanske detta inte är den första man vill titta på. Men FITS har sannerligen många bra egenskaper som t.ex. ett väldigt stort sortiment i olika färger och koner.
Mina favorit-koner är t.ex. Frödins Turbo Disc i storlek XS som passar väldigt bra till speyflugor och mindre laxflugor. Frödin Flies erbjuder förutom plasttuber även metalltuber som dom kallar TTT eller BTT. Dessa tuber påminner om us-tuber fast formen är annorlunda.
Pro Tube
Pro Sportfisher är ett annat märke som säljer tuber och flugbindningsmaterial. Deras tubsystem påminner mer om us-tuber och är ganska styva. Pro Sportfisher har ett ganska komplicerat men oerhört mångsidigt system. Det finns tuber med inbyggda skåror för krokhållare, tuber där man inte behöver innerslang och tuber man kan förtynga med alla dom olika tillbehör som pro sportfisher erbjuder. Tyvärr liksom Frödin Flies har Pro Sportfisher sina egna mått på tuber vilket innebär att dom i de flesta fall inte passar med andra märken än dom själva.
Krokar
Man kan så klart binda en laxfluga på vilken krok som helst men det finns dom krokar som är gjorda för laxflugor. Oftast har dom lite längre skaft och i grövre metall som skall klara krafterna som uppstår i laxfiske. Många tillverkar brukar benämna dessa krokar som ”salmon hook”. Numera är det dessutom vanligt att binda på dubbelkrok istället för enkelkrok eller trekrok. Nedan följer några riktigt bra krokar för laxflugor.
- Partridge Patriot Double – Mångas favorit, en jäkligt bra krok perfekt för laxflugor. Även i guld, silver och black nickel
- Gothia Fly Fishing – Erbjuder enkel, dubbel och trekrok anpassade för laxflugor, väldigt fina och prisvärda.
- Ahrex HR490 – Riktigt fina trekrokar i Esmond Dury stil. Även i guld, silver och black nickel
- Ken Sawada SL2 – Fina enkelkrokar för lågvatten dvs mindre tyngd
Koner & Huvud
Det finns egentligen bara två olika sätt att avsluta en laxfluga, med tråd eller med en kon. Båda har så klart sina för och nackdelar. Koner är ett väldigt bra sätt att addera tyngd och hållbarhet på flugan medan tråd kan vara ett bättre alternativ om du inte vill ha en tung fluga eller i mina ögon en mer estetisk fluga. Att binda med tråd har även den fördelen att det är betydligt billigare.
Om man vill använda sig av en kon för att avsluta flugan finns det många olika att välja på. Dom vanligaste är koner med en konisk form eller så kallade kinahattar/ufodisc/turbodisc som har formen av en kinahatt. Dom sistnämnda finns det en hel uppsjö utav från frödin flies i olika storlekar och tyngder, nackdelen med dessa är dock att man måste använda sig utav frödin flies egna tubsystem som kallas FITS för att dom skall passa. Alternativ för andra tuber finns från t.ex. futurefly.
Jag avslutar nästan uteslutande mina laxflugor med tråd och skapar mitt eget huvud. När jag binder speyflugor brukar det bli på frödin flies turbo disc storlek xs.
- FutureFly UFO-Disc – Kinahatt för vanliga 1.8mm tuber
- Frödin Flies Turbo Disc – Kinahatt för FITS
- Vanliga Koner – För 1.8mm tuber
- Pro Tube Ultra Sonic Disc – En häftig variant av kinahatten med hål i
Bindtråd
Bindtråd till flugbindning kan faktiskt vara ganska komplicerat. Det finns många olika typer av tråd, olika tjocklekar, vaxad eller inte, oval eller flat mfl. Vilket man föredrar är helt och hållet en smaksak.
Det klassiska flugbindningsmaterialet på bindtråd är animaliskt men det finns även bindtråd gjorda av en typ av plast kallad ’polyethylene’. Detta sistnämnda flugbindningsmaterialet är mycket starkt i förhållande till tjocklek och är uppbyggt av många små trådar. Detta är inte bara till fördel utan har vissa nackdelar främst i form av estetik, miljö och hanterbarhet. Dessutom är dessa trådar så pass hållbara att det kan vara svårt att klippa dom med en vanlig sax och lyckas du så sliter du på saxens egg väldigt mycket.
När det gäller bindtråd för laxflugor på tub så binder jag gärna med en tunn tråd. För att förstärka flugan använder jag superlim istället för en tjockare tråd. Detta ger en väldigt hållbar fluga. Anledningen till att jag föredrar tunna trådar är estetik & precision, du kan ofta placera tråden väldigt precist och den syns inte lika mycket samtidigt som den inte bygger upp för mycket bulk. För laxflugor använder jag storlek 14/0 från Veevus oftast men en tråd som är minst lika bra är Gordon Griffith’s Sheer 14/0. Tyvärr har den sistnämnda inte lika många färger att välja på så att jag brukar hålla mig till Veevus.
Det finns också situationer då jag använder en ännu tunnare tråd, t.ex. vid tillverkning av speyflugor och krokflugor. Då brukar jag hålla mig till Veevus 16/0 för att inte bygga upp för mycket tråd på flugan vilket är väldigt viktigt om du vill ha en fin fluga.
Till slut så finns det även vaxad bindtråd. Vaxet skall vara bättre på att hålla flugbindningsmaterialet på plats men jag har faktiskt personligen aldrig märkt någon skillnad.
- Veevus 14/0 – Perfekt balans mellan brottstryka och tjocklek. Finns i många olika färger. Oval & animalisk tråd, finns att köpa i princip överallt.
- Gordon Griffith’s Sheer 14/0 – Mycket stark animalisk tråd förhållande till tjockleken. Är dessutom vaxad. Flat tråd istället för oval. Finns dock i begränsade färger och utbud.
- Veevus GSP – Tråd gjord av polyethylene, extremt stark men svårhanterad. Dessa polyethylene-trådar är alltid flata. Begränsade färger. Rekommenderas främst till flugor som tar ordentligt med stryk.
Förvaring
Sist men inte minst behöver man förvara flugbindningsmaterial. Det kan man göra på olika sätt och det finns även en hel del förvaringsalternativ som är gjorda just för att förvara flugbindningsmaterial. Om man dock vill använda sig av förhållandevis billigt alternativ så kan man titta på olika sortimentlådor från clas ohlson eller liknande företag. Annars är mina favoriter följande.
- Marc Petitjean Tying Bags – Otroligt välgjorda och fina väskor för att förvara flugbindningsmaterial, dyra men absolut i topklass.
- Frödin Salar Organisation System – Förhållandevis enkla men fyller sin funktion gott och väl, smidigt sätt att för en mindre peng sortera sitt flugbindningsmaterial.
- Hareline – Många olika sorteringsboxar och smarta lösningar till ett väldigt lågt pris. Min favorit är t.ex. deras dubbing dispenser som låter dig förvara 12st påsar dubbing i en och samma låda.
- C&F – Även här smarta lösningar, en klar favorit är deras magnetic tinsel stand som låter dig förvara flash på ett smidigt sätt.
Avslutningsvis
Tack för visat intresse och lämna gärna en kommentar eller gilla artikeln om du tyckte den var till nytta och för att hjälpa mig fortsätta skriva artiklar om flugbindning.
Ännu en bra och klargörande artikel där nog många uppskattar att det nämns olika tillverkares produkter samt problem ifråga om olika mått, speciellt tubsytem.